חישוב מסלול מחדש
אני נמצאת בשנת שבתון. במהלכה, התחלתי להתלבט האם לחזור למקום העבודה שלי. אני יודעת שהיום הייתי בוחרת בכיוון שונה (לא ברור לי עדיין בדיוק מה). הבעיה שיהיו לכך השלכות כלכליות, וזה לא הוגן שהמשפחה תשלם מחיר על החלומות שלי. וקשה לבצע שינוי בשלב זה, במיוחד אם אני לא סגורה על זה במאת האחוזים. בעלי טוען שזה אולי משבר "שינוי קידומת". מה לעשות?
רובנו התחבטנו בשאלה- מה נעשה כשנהיה גדולים? אם חשבנו שהבחירה המקצועית בתחילת הדרך אינה פשוטה, הרי שלבצע שינוי קריירה באמצע החיים הינו תהליך מורכב הדורש אומץ והקשבה ללב ולשכל.
הגעת לנקודה- בה את בוחרת לעצור, להתבונן על המסע שעשית עד כה ולקבל החלטה האם ברצונך לצאת לדרך חדשה. וכמו בכל מסע- לפני שיוצאים לדרך עלינו לארוז בתרמיל מקורות תמיכה פנימיים וחיצוניים. אינך יודעת בוודאות לאן יוביל השביל החדש, ומהי התחנה הסופית אליה את שואפת להגיע. זהו מסע הדורש התמודדות עם אכזבות, פחדים והרבה אמונה.
אז.. מה לעשות?
ראשית, שימי לב לאמירות המעכבות העולות בך. כדאי להקשיב גם לאמירות מקדמות שעשויות להביא אותך למקום שתרגישי בו מסופקת ומשמעותית יותר.
כל שינוי (גם חיובי) דורש הסתגלות מחדש ומאתגר במצב של אי ודאות. למחשבות המעכבות יש תפקיד לשמור עלינו ולסייע לנו לצעוד במסע באופן שקול ואחראי.
אולם, עדיין מדובר במחשבות שמשפיעות על תפיסתנו את המצב. כדאי לבחון אותן ולא לקחת אותן כעובדות מוגמרות. לדוגמא-
"קשה לבצע שינוי בשלב זה "- נכון. זה הולך להיות לא קל. אבל במהלך חייך בוודאי התאמצת להשיג דברים שהיו חשובים לך, גם אם עבדת קשה עבורם.
"אני חייבת לדעת ב-100% שזהו הצעד הנכון" – מרבית ההחלטות המשמעותיות והחשובות שקיבלנו בחיינו אינם ברמת ודאות מלאה, אלא עם סבירות מסוימת להצלחה. אם היינו ממתינים ל"חברת ביטוח" שתבטח את בחירותינו במאת האחוזים לא היינו מתקדמים ליעדים בחיינו.
"לא הוגן שהמשפחה תשלם מחיר על החלומות שלי" – גם לא הוגן שילדיך יגדלו עם אימא שאינה מסופקת ואינה מממשת את שאיפותיה. חשוב שבני משפחתך יהיו שותפים לתהליך ויתמכו בך. זכרי-השינוי אינו חייב להיות קיצוני אלא הדרגתי ומותאם. היות ויש לשינוי זה השלכות רבות מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי בתחום, שעשוי לסייע לך במסע המאתגר באופן מובנה ומותאם ולספק עבורך את המידע הנדרש.
הפסיכולוגים פרוצ'סקה ודקלמנטה, ניסו לענות על השאלה- מה מניע אותנו לערוך שינויים במהלך חיינו? הם תארו מספר שלבים במעגל השינוי. חלק משמעותי מתהליך השינוי מתרחש עוד לפני ביצוע פעולה ממשית, וכולל שינוי מנטלי ורגשי שעשוי לקחת זמן.
בשלב ההרהור מתעוררת מוטיבציה לשינוי הכוללת התלבטות ושקילת אפשרויות מבחינה שכלית ורגשית. בתחילה מתקיימת התבוננות פנימית וניסיון להשיב לשאלות- "מה מניע אותי לרצות שינוי?” "האם ואיפה אני מרגישה תקועה?”, "מה גורם לי הנאה?", "במה אני מצטיינת?" ובהמשך יתבצע חיפוש מושכל הלוקח בחשבון את המגבלות השונות.
בשלב ההחלטה - מתקבלת החלטה לפעול ומתגבשת תכנית פעולה. השיקול הכלכלי שציינת הינו מרכיב משמעותי ביותר, ולרוב מבטא פחד כללי משינוי. יחד עם זאת, מומלץ להכניס אותו בשלבים מאוחרים יותר כדי לא לחסום את מרחב הבחירה.
בתהליך השינוי תשמעי סביבך קולות פנימיים וחיצוניים, שיספרו לך מדוע כדאי או לא כדאי לשנות כיוון, ומה פתאום נכנס לך הג'וק הזה לראש...בידך הבחירה- לאיזה קול לתת יותר במה ואיזה קול כדאי להנמיך.
יתכן ו"שינוי קידומת" מאפשר עצירה והתבוננות על הדרך שעברת עד כה, וחשיבה לחישוב מסלול מחדש. אינך צריכה להתנצל על כך או לבטל זאת. (יש האומרים שכדאי להקשיב ללחישות לפני שיהפכו לזעקות..). בני משפחתך בוודאי רוצים בטובתך.
רובינו לא קמים בכל בוקר עם שיר חדש בלב, וקופצים בחדווה ליום עבודה חדש. אולם, חשוב שנחוש שמקום העבודה (שאנו מצויים בו פרק זמן משמעותי מחיינו) מספק עבורנו צרכים בסיסיים של משמעות, מימוש עצמי , תמיכה וסיפוק. ולצד שקילת חלופות מושכלת עלינו להקשיב גם ללב.
שינוי קריירה אינו חייב להיות מהפך.
מומלץ לראות אותו כתהליך של התפתחות.
לעיתים די בשינוי בהיקף שעות, בבחינת תפקידים חדשים במקום העבודה הנוכחי, בשילוב עיסוק נוסף, התנדבות או אפילו פיתוח תחביב העשויים לתת מענה מספק.