לא מוערך
בשבוע שעבר קיימתי שיחת משוב עם ראש הצוות שלי. יצאתי מאוכזב. אני מרגיש שלא מעריכים אותי מספיק במקום העבודה. בא לי פשוט לקום ולעזוב... מה לעשות?
כבר לפני כ-150 שנה זיגמונד פריד, הפסיכואנליטיקאי הידוע, אמר כי "אהבה ועבודה הן הבסיס לאנושיותנו." אחד הצרכים הבסיסים החשובים להתפתחותנו בדרך למימוש העצמי הינו הצורך בהערכה. ולכן ניתן בהחלט להבין את תחושות האכזבה והתסכול העולות בך.
כולנו זקוקים לקבל משוב חיובי על המאמצים וההשקעה שלנו. ואנו רוצים לחוש שמישהו רואה אותנו ויודע להעריך את פועלנו, להוקיר אותנו ולהכיר בנו. בכדי שנחוש במיטבנו אנו צריכים להרגיש נחוצים ומועילים, תורמים, זוכים ביחס אישי, חשים תחושת שייכות למקום ממנו אנו יכולים להתפתח ולצמוח.
אחת התכונות החשובות ביותר לאושרנו הינה הערכה עצמית. ולכן איננו יכולים להשאיר את האחריות לספק מרכיב בסיסי זה בידי האחרים בלבד. אמנם הערכה עצמית מושפעת במידה רבה מתגובות הסביבה. אך מתברר, כי אף אחד לא יכול לגרום לך להרגיש נחות מבלי שתשתף עימו פעולה...הערכה חיובית עצמית מתחילה בראש ובראשונה בך!!!
אז מה ניתן לעשות ?
לשמור על קדירה מלאה- וירג'יניה סאטיר השתמשה במטפורה של "קדירה" לתיאור הערך העצמי. כאשר הקדירה הפנימית שלנו מלאה, אנו גדלים כאנשים היודעים לקבל את עצמנו ואת הזולת באופן חיובי. אך כאשר הקדירה הפנימית שלנו ריקה, אנו עסוקים כל העת באופן שבו אחרים מעריכים אותנו. הדאגה והאחריות לשמור על קדירה מלאה מוטלת עלינו. האם אתה מעריך את פועלך? האם אתה יודע להצביע על החוזקות שלך? אם היית ראש הצוות שלך – מה אתה היית אומר לעצמך? האם יש תחומים נוספים בחייך שאתה חש מוערך?
הערכה עצמית מבוססת על קבלה עצמית, כפי שהננו, ללא שיפוטיות תוך שאיפה להתקדמות. יש המדמים הערכה עצמית חיובית ל "מערכת החיסון של התודעה"- המאפשרת לנו להיות פחות פגיעים, לעמוד מול ביקורת, לפתח עמידות והתמודדות מול אתגרים. ולכן כל-כך חשוב ללמוד לאהוב את עצמנו. אחרת "הערכה עצמית נמוכה זה כמו לנהוג בחיים כשבלם היד משוך למעלה." (מלץ).
שינוי מחשבתי- לא פעם אנו נשאבים לטעויות חשיבה כגון– "הכל או לא כלום"- האם העובדה שראש הצוות לא פירגן לך בשבוע שעבר מעידה בהכרח שכולם בעבודה לא מפרגנים? האם תמיד הוא לא מעריך אותך או שאולי מדובר באירוע נקודתי?
שים לב באלו מילים אתה משתמש ומעצב את מחשבותיך ורגשותיך, אולי כדאי לעבור משפת החמ"ץ לשפת הער"ך- במקום "אני חייב/מוכרח/ צריך לקבל משוב חיובי "- נסה לומר "עדיף/ רצוי /כדאי שאחוש טוב יותר במקום עבודתי". זה נראה אולי שינוי קוסמטי קל אך הוא עשוי להפחית את עוצמת התסכול והאכזבה ולשים דברים בפרופורציות.
להתחיל דף חדש- האפשרות לעבור למקום עבודה חדש מבטאת כמיהה שהנה, הנה, יש מקומות שידעו להעריך את הכישורים שלך. יתכן מאד ואתה צודק. איננו חייבים להישאר במקום בו אנו חשים תסכול או חוסר הערכה. יחד עם זאת, כדאי שנזכור כי גם כאשר אנו מדפדפים בספר לעמוד חדש- מובאים לפניו פרקים ודפים קודמים. ולכן שינוי מקום עבודה אינו מבטיח לך בהכרח ששם הכל יהיה מושלם..
ברר עם עצמך- מה יכול לסייע לך לחוש טוב יותר במקום עבודתך הנוכחי?
אנשים בעלי הערכה עצמית גבוהה מסוגלים לבוא מעמדה כנה ופתוחה, הם אינם חוששים להביע את תחושותיהם ומחשבותיהם, מקדמים בברכה את הבהירות ולא חוששים ממנה. אולי שיחה יזומה מצידך עם ראש הצוות תוכל להביא לשינוי במצב? יתכן וישנם דברים "המובנים מאליו" שהינך מבצע בעבודתך, שראוי שיקבלו "יחסי פרסום ושיווק" טובים יותר וכדאי להדגישם?
הקול של הלב וההיגיון- במצבים של אכזבה ותסכול, אנו לעיתים פועלים מהרגש-מהמקום הפגוע. כדאי שנציב לפנינו "תמרורי עצור", ולא נגיב רק מ"הבטן". דאג להתייעץ ולשתף אנשים שונים המכירים אותך ורוצים בטובתך. אמנם באחריותנו לדאוג להשגת יעדינו אך כדאי שזה יעשה מתוך שיקול דעת ,שקלול אילוצים ומשתנים שונים וניתוח מעמיק של האפשרויות העומדות לרשותנו.